Naujas plag įrankis – Plagiatas.lt

Kaip netikėta, bet šiemet Viešoji įstaiga “Švietimo inovacijų institutas” pristato visiškai naują įrankį tikrinti plagiatą. Ir pavadino jį būtent taip, kam ir skirtas – Plagiatas.lt Gan įdomus ir šviežias sprendimas. Išbandžiau, man jie atsiuntė ir paklausė nuomonės, kadangi nemažai esu rašęs apie plagiato tikrinimo sprendimus Lietuvoje.

Taigi, svetainė suskirstyta trims vartotojų grupėms, tad apie kiekvieną atskirai.

Plagiato tikrinimas studentams.

Gausiausiai grupei žmonių paskirta centrinė svetainės dalis. Studentai šiame įrankyje tikrina plagiatą mokėdami už kiekvieną patikrinimą. Jokių nemokamų tikrinimų (bent jau kol kas) nėra. Kiekvienas patikrinimas kainuoja 9 eurus. Tačiau yra viena gudrybė – kaip vėliau pamatysit, galima nusipirkti prenumeratą skiltyje “Dėstytojams” . Tai leis susimokėti 40 eurų už metus ir tikrinti 40 dokumentų. Dėstytojo paskyrai gauti patvirtinimo nereikia, matyt greitu metu sistemos kūrėjai susipras, kad čia yra spraga ir visi registruosis kaip dėstytojai.

Tiesa, svetainės pagrindiniame puslapyje yra skiltis “Išbandykite patikrinimo galimybes” – ten galima įklijuoti tekstą (iki 1000 ženklų) ir pasitikrinti nemokamai. Visai neblogai testavimosi tikslais. Arba jeigu esate labai gobšus, galite pasitikrinti ir kokį referatą nemokamai – limitai nusiima per 24 valandas.

Pasitikrinau susikompiliavęs tekstą iš atsitiktinių sakinių, aptinka panašiai kaip ir senoji sistema plag, bet gal pateikimas kažkiek kitoks, o gal tiesiog malonu akiai matyti kažką nauja. Iš esmės viskas panašiai – braukia plagijuotas teksto vietas, pateikia vieną atsitiktinę nuorodą į originalų tekstą (neva iš kur plagijavai). Taip pat paskaičiuoja, kiek plagijuoto teksto visame dokumente sudaro santykį su visu tekstu, kitaip sakant – kiek procentaliai nuplagijuoto teksto dokumente. Skirtumas nuo plag tas, kad nebraukia oranžiniai, žaliai ir kitomis spalvomis – tiesiog sutapo tekstas arba ne – raudonai žymi arba nežymi. Matyt kiek grežtesnė patikra.

Plagiato tikrinimas dėstytojams.

Kaip jau užsiminiau, dėstytojai gali gauti prenumeratą už 40 eur metams. tačiau mano nuomone, ta prenumerata labai naudinga ir studentams, jei jie nori patikrinti per metus bent 4 kartus, kas logiška, nes dažnas studentas savo darbą praskanuoja dėl plagiato po 5-8 kartus rašymo eigoje. Senojoje plag sistemoje dėstytojai galėjo gauti nemokamą plagiato tikrinimo prieigą, bet plagiatas.lt prašo susimokėti. Nedaug, bet simboliška. Dėstytojai gauna prieigą prie sistemos, kurioje

A) jie gali patys pasitikrinti norimus dokumentus juos įkeldami

B) gali gauti ataskaitas iš studentų, kurie patys įsikėlė dokumentą ir pasidalino su dėstytoju ataskaita sistemoje plagiatas.lt

Plagiato sistema universitetams ir kolegijoms.

Trečioji plagiatas.lt svetainės skiltis skirta aukštosioms mokykloms. Jos gali įsigyti plagiato tikrinimo licencijas tiesiogiai svetainėje apmokėdami banko kortele. Savo institucinėje aplinkoje šie vartotojai gali :

A) Įkelti dokumentą ir gauti ataskaitą apie plagijavimą.

B) sukurti vartotojus (pvz, dėstytojus, katedras, padalinius) ir priskirti kievkienam patikrinimų skaičių iš savo turimų. Tarkime, institucija įsigijusi 100 dokumentų patikrinimų (kas kainuotų apie 95 eurus) ir padalinti po 20 patikrinimų 5 dėstytojams.

C) Galima pasipildyti patikrinimų skaičių, jeigu pritrūkstama – vėlgi apmokant banko kortele.

Išvada

Papildomos plagiato sistemos lietuviškiems failams tikrinti tikrai reikėjo. Vienos vienintelės sistemos neužtenka, norisi turėti kažkokių alternatyvų. Skirtingi techniniai sprendimai neabejotinai pakels plagiato tikrinimo sistemų konkurenciją, o taip pat ir kokybinį lygį aukščiau. Mano nuomone, plagiato tikrinimas Lietuvoje ir taip buvo vienas aktyvesnių – palyginus su kitomis šalimis, pas mus plagiatas tikrinamas daug kur, nors gal ir neskelbiama garsiai.

Manau, plagiatas.lt yra puikus įrankis, sveikiname jį pradėjus veikti. Linkiu sėkmės vystant veiklą. Palaikykime juos.

Jeigu domina daugiau, štai keletas naudingų nuorodų plagiato tikrinimo tema:

 

Leave a comment